LA VALL DE BONABÉS UN RESERVORI NATURAL EXCEPCIONAL AMENAÇAT

 

La Vall de Bonabé està situada al nord dels Pirineus, a la comarca del Pallars Sobirà, dins del municipi de l’Alt Aneu i de la seva entitat municipal descentralitzada d’Isil i Alós.La valls’estén com entitat geogràfica natural fins a la vall de Montgarri, a l’Era Val d’Aran, a prop del naixement del riu Noguera Pallaresa. Tot aquest espai constitueix, sense cap mena de dubte, un dels espais naturals més singular de tot els Pirineus, amb una biodiversitat desbordant, uns paisatges espectaculars i una arquitectura rural singular. 

 

Un paradís únic. No en va, la seva singularitat de caràcter global li ha servit per haver obtingut, des de fa dècades, reconeixements naturals. L’any 1988, La Generalitat va declarar dos reserves naturals, la primera prop de Marinmanha, per a la protecció dels ultims óssos bruns dels Pirineus i una segona reserva que va incloure tot el naixement del Noguera Pallaresa fins al riu Bonaigua, per la salvaguarda de la llúdriga. Posteriorment, al 1992, va ser inclosa al catàleg d’espais naturals PEIN, i, finalment, l’any 2003, l’espai en concret de la vall de Bonabé va ser incorporada al nou parc natural de l’Alt Pirineu.

Bonabé.png

Figures de protecció que afecten l’espai.

Una multinacional australiana pretén perforar els cims de la vall de Bonabé, situats en les immediacions del coll de Salau del Pallars Sobirà fent frontera amb Occitània. La seva intenció és explorar i explotar mines d’or i tungstè. Les prospeccions es volen fer en una zona que es troba dins el Parc Natural de l’Alt Pirineu. Diferents entitats han creat la plataforma Salvem Salau per denunciar les conseqüències irreversibles que tindria per la pròpia vall i defensar aquest espai de forma ferma i decidida en tots els àmbits; tècnic, legal i social. 

PbNtZLTX_400x400.jpg

Un projecte que amenaça irreversiblement aquest espai únic.